Firzeti Halkić, koju je u ponedjeljak u 22.45 sati iz službenog pištolja “glok” ubio Haris Tabaković (44), iskusni inspektor Federalne uprave policije (FUP), danas je u prisustvu rodbine i mnogobrojnih komšija na gradskom mazarju “Vlakovo” klanjana dženaza. Tabakoviću je, pak, određen jednomjesečni pritvor.

Firzetu nije imao ko da zaštiti od nasilnika, od čovjeka koji ju je proganjao i maltretirao, bila je prva rečenica Hane Mujkić, sestre 49-godišnje Halkić.

Hana Mujkić rekla je da ju je najviše zaboljelo ono što je pročitala u novinama o svojoj sestri, o njenom životu, a naročito o odnosu s Tabakovićem.

 

Neizdrživ pritisak

– Sve je to čista laž. Kažu, bila mu je ljubavnica, što nije tačno. Tabaković je rastavljen i imali su vezu koju je ona odlučila prekinuti, i to više puta. Kada je vidjela s kakvim čovjekom ima posla, odlučila je to okončati. No, on nije odustajao. Konstantno ju je proganjao, a ne ona njega, kako su mediji objavili. Poznavala sam ga odranije. Znam kakav je taj čovjek. Dok sam imala kafanu u Policijskoj akademiji, stalno je dolazio, ma nije izlazio iz objekta. Čovjek se nije trijeznio – rekla je potresena Firzetina sestra.

Prema njenim riječima, Tabaković je oduvijek odavao dojam nestabilne osobe, koja ima problema s alkoholom.

– Stalno je dolazio na Ilidžu u kafanu koju je držala moja sestra. Stalno joj je pravio probleme. Prije 15 dana završila je na KUM-u, jer ju je pretukao. Zajedno su bili, otprilike, godinu. Nije mogao podnijeti raskid. Dolazio je u stan, u kafanu sa pištoljem pa ga je vrtio. Znao je i goste maltretirati. Kao da se hvalio time. Jednostavno, pritisku nije bilo kraja – rekla je Mujkić.

Priču o konstantnom maltretiranju povrdila je i Firzetina 18-godišnja kćerka Dajana Knežević. Za majčinu smrt saznala je preko medija.

– Stalno je dolazio pijan, prijetio joj je, čak ju je znao i šakom udariti. Prijavila ga je policiji. Nažalost, to nije prvi put da ga prijavi zbog nasilja. Često je bila u modricama. Govorio joj je: “Ubit ću i tebe i sebe.” Bio je ljubomoran i agresivan. Dolazio je autom pred stan pa škripao gumama te psovao. Mene nije maltretirao, jer me je mama uvijek branila. Nije dala na mene – ispričala nam je Knežević.

Prgava narav

Jednom prilikom, kako je Knežević rekla, njenoj majci je poručio: “Bit ćeš ti druga Sadeta”, misleći na slučaj Rasima Pljevljaka, pripadnika Specijalne jedinice za podršku Državne agencije za sitrage i zaštitu BiH (SIPA), koji je ubio Sadetu Alomerović u sarajevskoj ulici Patriotske lige.

I sestra i kćerka ubijene Firzete tvrde da je i Tabakovićeva bivša supruga imala problema u braku zbog njegove prgave naravi.

– Bivša žena ga je, također, prijavila. Pobjegla je od njega, ali ona ima sina pa ju je imao ko zaštititi – rekle su naše sagovornice.

 

firzeta-i-tabakovic

Foto: Avaz (Firzeta i Haris: Problematična veza tragično završena)

 

Njihov jedini cilj bio je, kako su pojasnile, da razjasne šta se tačno dešavalo između Harisa i Firzete te da skinu ljaga s njenog imena.

– Moja sestra nija bila konobarica, kao što neki pričaju. Uvijek je imala svoje objekte i ljude koji su radili kod nje. Bila je pravi borac. Kupila je stan i nedavno auto. U posljednje vrijeme držala je kafanu na Stupu. Ona je, inače, po zanimanju frizerka. Nekada je držala frizerski salon u C-fazi na Alipašinom. A njeno drugo prezime Bodven, koje je mnoge zakopkalo, uzela je zbog papira. Bila je bolesna, a nije imala dovoljno novca tako da joj je čovjek izašao ususret. Halkić je njeno djevojačko prezime – završila je Firzetina sestra.

 

haris-tabakovic-privodjenje

Foto: Arhiva (Privođenje Tabakovića: Predložen pritvor)

 

Ubio je pa pozvao policiju

Nakon što je ubio Firzetu u stanu u ulici Bajrama Zenunija na Alipašinom Polju, Tabaković je pozvao policiju i kazao šta je učinio. Policijska patrola stigla je na mjesto ubistva, gdje ga je zatekla, kao i mrtvu 49-godišnjakinju u lokvi krvi. Na tijelu ubijene pronađeno je više rana nanesenih vatrenim oružjem u predjelu grudnog koša i stomaka.

POVEZANI SADRŽAJ: NOVI DETALJI STRAVIČNOG ZLOČINA U SARAJEVU/ Evo šta je Harisu Tabakoviću pomračilo um pa je ubio djevojku…

 

Avaz/Kokodix.com

 

DANAS KLANJANA DŽENAZA FIRZETI HALKIĆ/ Kćerka ubijene: Prijetio joj je, “Ubit ću i tebe i sebe”

About The Author
-