Stvarni motivi zbog kojih je 24-godišnji Nerdin Ibrić u ponedjeljak u Policijskoj stanici u Zvorniku ubio jednog, a ranio dvojicu policajaca još uvijek su predmet špekulacija.

 

 

Podsjetimo, Ibrić je ubio policajca Dragana Đurića, a ranio Željka Gajića i Stevu Milovanovića, a potom je i on ubijen u razmjerni vatre.

Službenici nadležnih policijskih agencija i državnog Tužilaštva još uvijek vode istragu o ovom zločinu, te utvrđuju motive ovog krivičnog djela.

 

Odmah nakon napada su se pojavile informacije da se Nerdin u posljednje vrijeme družio sa tzv. vehabijama iz naselja Dubnica kod Kalesije i Šetići kod Zvornika. Te tvrdnje iznijela je njegova majka. Istragom bi tek trebalo da se utvrdi je li druženje sa tzv. vehabijama povezano sa napadom. Za to vrijeme napad u Zvorniku, po već oprobanom scenariju, dio medija u Srbiji i RS pretvara u islamofobičnu histeriju, tragajući za „kampovima za obuku vehabija“ po bosanskim selima i vrletima. „Kamp“ i „obuka“ su najčešće korištene riječi, što bi jasno trebalo sugerirati da je riječ o vojnoj obuci potencijalnih terorista.

 

 

S druge strane pak, pojavile su se tvrdnje kako je Nerdinov napad na Policijsku stanicu ustvari osveta za ubistvo njegovog oca Sejfe 1992. godine, što je bez ikakvog otklona i sumnje prihvaćeno u dijelu javnosti. I čak se koristi kao opravdanje za suludi napad na policijsku stanicu.

Naime, Nerdinov babo je u junu 1992. godine, tokom etničkog čišćenja i agresije na BiH, ubijen na Bijelom potoku zajedno sa još 750 Zvorničana. Ubijeni policajac Đurić bio je pripadnik policije RS od aprila 1994. godine. Tako za tvrdnju kako je „Nerdin iz osvete ubio ubicu svog oca“ teško da ima ikakvo uporište u realnosti.

 

 

I stanovinici Kučić Kule, rodnog Nerdinovog mjesta, isključuju mogućnost osvete. Nerdin je, prema dostupnim informacijama pucao odmah po dolasku pred policijsku stanicu, na prvog policajca kojeg je vidio. Bio je to, sticajem okolnosti, Đurić. Mogao je biti i bilo ko drugi: u Policijskoj stanici u Zvorniku radi i određeni broj Bošnjaka. Jedan od njih je samo nekoliko minuta prije napada bio ispred stanice. I mogao je biti žrtva.

 

 

Činjenica je da se ubijeni policajac Đurić i ranjeni Gajić nalaze se na spisku koji je sastavila Komisija Vlade RS-a 2004. godine. Portal Faktor.ba je nakon višednevne provjere došao do dokumenata koji to potvrđuju. Na spisku se pored Đurića i Gajića, nalazi još preko 800 osoba, koje se sumnjiče za učešće u genocidu u Srebrenici.

 

 

Prema ovim dokumentima Gajić i Đurić se nalaze na spisku Druge čete PJP-a CJB Zvornik. Gajić se nalazio u Prvom vodu i bio je komandir odjeljenja SP Zvornik, dok se Đurić nalazio u III odjeljenju Druge čete.

 

 

 

U drugom dokumentu, kojeg je 15. jula 1995. godine potpisao načelnik CJB Zvornik Dragomir Vasić, protiv kojeg je nedavno podignuta optužnica, jasno piše da “Druga četa PJP CJB Zvornik obezbjeđuje grad Srebrenicu i vrši policijske poslove”.

 

 

Također piše da “Na putu Kravica – Konjević Polje – Kasaba nalaze se dvije čete MUP-a s Jahorine, Vod PJP CJB Zvornik, jedan tenk sa posadom i dio snaga Centra za uzgoj i dresuru pasa, na poslovima blokade tog terena i borbe sa zaostalim muslimanskim snagama iz Srebrenice”.

 

 

Dakle, Đurić i Gajić jesu osumnjičeni za učešće u genocidu u Srebrenici, ali je tu činjenicu teško, gotovo nemoguće, dovesti u vezu s Ibrićevim napadom i navodnom osvetom.

 

 

S druge strane, zvornički slučaj ponovo aktuelizira pitanje pripadnika MUP-a RS koji su osumnjičeni za učešće u zločinima, a i dalje rade u policiji. Taj posao se mora dovršiti. One koji su krivi mora se optužiti i osuditi, a sa onih koji nisu skinuti stigma.

 

 

POVEZANI SADRŽAJ: Vinko Puljić poručuje Zbog napada u Zvorniku nije upitan dolazak pape

 

Faktor.ba/Kokodix.com

Dokazi i motivi: Ubijeni Đurić i ranjeni Gajić osumnjičeni su za učešće u genocidu, ali…

About The Author
-