DŽAFEROVIĆ SE OGRADIO: “Dodikovi stavovi u Ruskoj Federaciji nisu zvanični stavovi BiH”

Nijedan stav koji je iznio ili dogovor koji je tokom posjete Ruskoj Federaciji postigao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nije usaglašen u Predsjedništvu BiH, te samim tim ne predstavlja ni zvaničan stav naše zemlje, kaže se u saopćenju člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

 

 

Eventualno postignuti dogovor u Rusiji o “gasifikaciji Republike Srpske” ne može imati nikakve pravne posljedice za Bosnu i Hercegovinu ili bilo koga u BiH, te može predstavljati samo kršenje Dejtonskog sporazuma, odnosno Ustava BiH, stoji u saopćenju.

 

“Niko u BiH nema niti bi trebao imati bilo šta protiv povezivanja BiH na međunarodne plinske tokove. Međutim, pitanje plina i povezivanja na međunarodne tokove u isključivoj je nadležnosti države BiH.

 

Zato je potrebno donijeti zakon na državnom nivou i formirati neovisnog državnog operatera kakav je Eletroprenos za električnu energiju.

 

Pozivam Dodika i sve druge političke aktere u BiH da to uradimo što prije i time omogućimo stabilno snabdijevanje BiH plinom”, poručio je Džaferović.

 

Podsjećamo, Dodik učestvuje na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu, kojom prilikom je kazao da bi izgradnja kraka ruskog gasovoda “Turski tok” kroz RS koštala oko 300 miliona eura.

 

DŽAFEROVIĆ SE OGRADIO: “Dodikovi stavovi u Ruskoj Federaciji nisu zvanični stavovi BiH”

About The Author
-