ERDOGAN I TRUMP OPASNO ZAKUHALI ZBOG PUTINOVIH RAKETA…

“Prijetnje sankcijama znače da on ne poznaje Tursku, niko ne može surađivati s Turskom obraćajući joj se prijetećim tonom…“

 

 

Turska neće popustiti pred “prijetnjom sankcijama” Sjedinjenih Država zbog ugovora o turskoj kupnji ruskih sustava protuzračne i protubalističke obrane S-400, rekao je zamjenik turskog predsjednika

 

 

 

“Prijetnje sankcijama SAD-a znače da on ne poznaje Tursku.

 

Niko ne može surađivati s Turskom obraćajući joj se prijetećim tonom”, rekao je Fuat Oktay u razgovoru za televizijsku mrežu Kanal 7.

 

“Odluka o S-400 je donesena. Kada potpiše ugovor i preuzme obavezu, Turska poštuje danu riječ”, dodao je.

 

 

Po mišljenju Ankare, doprema prvih sustava S-400, najsuvremenijeg sustava protuzračne i protubalističke obrane, planira se u ljeto.

 

SAD rekao Turskoj da biraju

 

No, SAD se oštro protivi toj kupnji i traži od Ankare da bira između ruskog obrambenog sustava i američkih borbenih zrakoplova F-35 kojih Turska također želi kupiti sto zrakoplova.

 

SAD se boji da bi se tehnologija kojom su opremljeni sustavi S-400 mogla iskoristiti za prikupljanje podataka o vojnim zrakoplovima NATO-a kojega je Ankara članica te da bi Rusija tako mogla doći do njih.

 

Ako Turska realizira ugovor o kupnji S-400, mogla bi se naći na udaru američkog zakona po kojemu se svakoj zemlji koja zaključuje vojne ugovore s ruskim tvrtkama uvode sankcije.

 

Čelnik Pentagona Patrick Shanahan je usto upozorio u petak da bi SAD mogao isključiti Tursku iz programa proizvodnje F-35 ako Ankara ne odustane od nabave S-400.

 

Turske kompanije u okviru programa sudjeluju u proizvodnji F-35 izradom dijelova stajnog trapa i lopatica rotora od titana, prenosi Hina.

ERDOGAN I TRUMP OPASNO ZAKUHALI ZBOG PUTINOVIH RAKETA…

About The Author
-