Sarajevo će 17. aprila biti domaćin najveće godišnje kuharske manifestacije u Europi – Konferencije Udruženja svjetskih kuharskih asocijacija. Manifestacija će okupiti najpoznatija kuharska imena svijeta i regije, a biće to i sjajna prilika za promociju bosanskohercegovačkih jela i tradicionalne bosanske kuhinje.

Udruženje kuhara BiH će pokušati oboriti i svjetski rekord u količini skuhane Begove čorbe. Čorba će se kuhati u loncu prečnika dva i po, te jednog metra visine, zapremine 4100 litara, što će dati oko 15 000 porcija koje će se dijeliti prisutnim građanima i gostima, a dio će se donirati i narodnim kuhinjama.

Predsjednik udruženja kuhara BiH, Nermin Hodžić kaže: ‘Na ovoj manifestaciji će učestvovati oko 100 gostiju, isto toliko kuhara iz BiH, a svi će oni pomoći da se ovaj rekord obori.’

Begovu čorbu će praviti tim bosanskih majstora kuhinje, Zaim Merdan, šef kuhinje hotela Radon Plaza i Zakir Rokša, šef kuhinje restorana Element u Sarajevu.

‘Rekord koji treba da oborimo je 4026 litara. Počinjemo već u šest sati ujutro, a svečana manifestacija, kada ćemo nadam se i dobiti potvrdu o obaranju rekorda, biće u popodnevnim satima’, kaže Zakir Rokša.

U Sarajevu će se održati dvije zasebne manifestacije, Global Chef’s Challenge, prva manifestacija ove vrste u regionu, a druga je Europska konferencija kuharskih asocijacija zahvaljujući kojima će glavni grad BiH biti domaćin kuharskoj kremi Europe.

 

Muški Portal/Kokodix.com

Kuharska krema Europe dolazi u Sarajevo

About The Author
-