MOGHERINI OTKRILA DA VUČIĆEVA NEĆE BITI ZADNJA…

“Sporazum Srbije i Kosova mora proći i na Vijeću sigurnosti UN-a…”

 

 

Šefica diplomatije Evropske unije Federica Mogherini izjavila je da je za nastavak dijaloga Srbije i Kosova neophodno da Vlada Kosova ukine takse od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine te poručila da finalni sporazum mora biti u skladu s međunarodnim pravom, ali i dobiti podršku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda

 

“Vaša uloga jeste i bit će ključna, a mi smo spremni, i ja lično, tim povodom intenzivirati razgovore sa svim članicama Vijeća sigurnosti UN-a”, kazala je ona u obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a.

 

Mogherini je u govoru o ulozi i prioritetima vanjske politike EU-a govorila o pomirenju na zapadnom Balkanu kao doprinosu EU-a multilateralizmu u svijetu.

 

Što prije povući takse

 

Ona se posebno osvrnula na dijalog Kosova i Srbije.

 

“Za nastavak dijaloga neophodno je ukidanje taksi koje je uvela Vlada Kosova. Istog dana kada se takse povuku, odmah ću sazvati novi sastanak u okviru dijaloga, kako bi se došlo do pravno obavezujućeg sporazuma koji mora riješiti sva otvorena pitanja i u potpunosti normalizirati odnose Srbije i Kosova”, izjavila je Mogherini.

 

Ona je navela da, iako posreduje u dijalogu Srbije i Kosova, on ne pripada “niti njoj, niti EU, već stranama u procesu”.

 

Model i inspiracija za Evropu

 

“Na njima je da nađu dogovor koji bi bio prihvatljiv i odgovarao objema stranama”, kaže Mogherini.

 

Visoka predstavnica EU-a se zahvalila svim članicama Vijeća sigurnosti UN-a na, kako je rekla, konstruktivnom pristupu dijalogu Kosova i Srbije.

 

Mogherini je u New Yorku zaključila da bi, pored dogovora Atine i Skoplja o imenu, “pozitivan ishod dijaloga Srbije i Kosova donio više nade regiji i bio model i inspiracija za Evropu i cijeli svijet.”

MOGHERINI OTKRILA DA VUČIĆEVA NEĆE BITI ZADNJA…

| Geopolitičke analize, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-