NAFTA JE KLJUČ SVEGA: Pompeo optužio Iran za napade u Saudijskoj Arabiji…

Američki državni sekretar Mike Pompeo optužio je juče Iran za napad na saudijske naftne pogone.

 

 

On je isključio jemensku umiješanost i optužio Teheran da se bavi lažnom diplomatijom.

 

“Teheran stoji iza gotovo 100 napada na Saudijsku Arabiju, dok se Rouhani i Zarif pretvaraju da su uključeni u diplomatiju”, napisao je Pompeo u postu na Twitteru.

 

Usred svih poziva na deeskalaciju, Iran je sada pokrenuo napad bez presedana na svjetsko snabdijevanje energijom, dodao je Pompeo ne nudeći dokaze o porijeklu napada, javlja Reuters.

 

Pripadnici grupe Huti u Jemenu u subotu su preuzeli odgovornost za napade dronovima na pogone Saudi Aramko kompanije, saopštio je vojni portparol Hutija.

 

Kako je prenijela lokalna TV Al Masirah, Huti su upotrijebili deset dronova za napade na naftne pogone i obećali su da će proširiti napade na Saudijsku Arabiju koja predvodi koaliciju protiv Huta u Jemenu.

 

Saudijska Arabija saopštila je ranije juče da su na dva velika postrojenja u toj zemlji izvedeni napadi dronovima, koji su izazvali požare, ali nije navela ko stoji iza napada.

 

Požari su izbili u kompaniji za preradu nafte Aramko i na naftnom polju Hurais. Požar koji je juče ujutro izbio u Aramku stavljen je pod kontrolu, javila je državna televizija Al Arabija.

 

Na video snimcima koji su snimljeni u Bukjaku na istoku zemlje vide se plamenovi i dim koji se uzdiže, u pozadini se čuju pucnji iz vatrenog oružja.

 

Saudijska naftna kompanija Aramko tvrdi da je ovo postrojenje najveća fabrika za stabilizaciju sirove nafte na svijetu.

 

(SB/B92/Tanjug)

NAFTA JE KLJUČ SVEGA: Pompeo optužio Iran za napade u Saudijskoj Arabiji…

About The Author
-