NASER ORIĆ UPOZORAVA: Neka se ne poigravaju Srebrenicom!

Naser Orić, ratni komandant odbrane Srebrenice, upozorio je jučer u razgovoru za „Dnevni avaz“ sve one političare koji zagovaraju izdvajanje Srebrenice iz Republike Srpske da dobro razmisle šta tim zahtjevom dobivaju, a šta gube.

 

 

Orić kaže da je kao čovjek koji se borio za državu BiH i izgubio na desetine svojih saboraca, dužan reagirati i izraziti svoje stavove o ovom pitanju.

 

Interes građana

– Ne mogu da vjerujem da su pojedinci nasjeli na Dodikove, Vučićeve i Dačićeve jeftine trikove o referendumu. Umjesto da se bave ujedinjenjem naroda i interesom građana, oni su postali i sami dio tog plana koji indirektno podržavaju. Mislim da su pretjerali s tom narcisoidnom željom da se broji da su nešto rekli, a uopšte nisu sagledali težinu tih riječi – kaže Orić.

Tražiti izdvajanje Srebrenice, neki specijalni status za tu općinu samo je lična promocija pojedinaca, smatra Orić. Upozorio je da neće, skupa sa svojim borcima, dozvoliti da se manipulira narodom zarad ličnih političkih poena.

– Pitam se da li ti ljudi rade za državu ili lično da sebe promovišu gazeći sve one grobove širom Bosne i ko im daje za pravo da se razdvajaju žrtve iz jedne opštine od druge. Po čemu se razlikuju žrtve iz Trnova od žrtava u Bratuncu, Zvorniku, Vlasenici, Bijeljini, Rogatici, Višegradu, Han-Pijesku, Foči, Kozarcu? Po čemu se sve ove žrtve razlikuju od onih koji su izgubili živote u Srebrenici – pita se Orić.

On smatra da se ovim zahtjevom ili inicijativom za izdvajanje Srebrenice iz RS, odnosno za status distrikta, ide naruku negatorima genocida, jer je njima u cilju da priču o genocidu iz jula 1995. godine svedu na jednu općinu.

 

Protiv naroda

– Na ovaj način također se produbljuje etnička podjela BiH, odnosno pristaje se na cementiranje isključivo etničkog koncepta – kaže Orić.

NASER ORIĆ UPOZORAVA: Neka se ne poigravaju Srebrenicom!

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-