NOVI UDAR EU I SAD NA SRBIJU! Zapadni moćnici bijesni zbog Dodikove pobjede i referenduma, traže od Beograda da ‘zarati’ sa Banjalukom!

Bijesni zbog referenduma i pobjede Dodikovog SNSD, zapadni moćnici spremaju sankcije za Republiku Srpsku … Tražit će i od Beograda da ‘zarati’ s Banjalukom … Slijede i žestoki pritisci oko Kosova.

 

Europska unija i Sjedinjene Države pripremaju novi, najjači udar na Srbe i Srbiju, tvrde odlično obaviješteni diplomatski izvori Informer!

Razlog za najnoviju zapadnu antisrpsku ofanzivu jesu referendum u Republici Srpskoj i uvjerljiva pobjeda SNSD Milorada Dodika na nedjeljnim lokalnim izborima u BiH!

Zapadni moćnici su više nego bijesni zbog čitavog niza strateški važnih događaja u posljednje vrijeme koji su završeni srpske pobjedama. Oni nipošto neće mirno promatrati kako im slabi utjecaj na Balkanu i kako Srbija postaje sve ozbiljnija i suverenije država – kaže jedan od naših sugovornika.

 

Zapad izgubio kontrolu

Kako saznajemo, EU i SAD spremaju sankcije i izolaciju Republike Srpske, Milorada Dodika i njenih drugih lidera.

– Bruxelles i Washington će zahtijevati i od Beograda da “zarati” sa Banjalukom i doslovno se odrekne bliskih veza sa Srpskim! Održavanje referenduma unatoč zabrani ustavnog suda BiH, kao i pobjeda srpskog kandidata na izborima u Srebrenici (vidite okvir), u EU i SAD se tretiraju kao velika, drska i neoprostiva provokacija koja ne može ostati bez odgovora – ističe sugovornik Informer.

Prema njegovim riječima, može se očekivati i da u narednim tjednima i mjesecima krene i sve oštrija “kosovska retorika”!

– U cilju slabljenja Srbije, koja je postala glavni igrač u regiji, krenuće se iu konačne, žestoke pritiske na nas da priznamo Kosovo. Ulazimo u nekoliko izuzetno burnih mjeseci i bit će potrebna velika trezvenost i mudrost da nađemo pravo rješenje i sačuvamo stabilnost – zaključuje naš sugovornik.

 

 

Svi smo ugroženi. Republika Srpska za Zapad nema toliki značaj kao Srbija, ali je svakako neodvojiva meta. Ako, recimo, indeks političke moći Srbije tri, a RS jedan, oni zajedno ne daju indeks moći četiri, nego deset, i to je veliki problem Zapadu. Zato žele uspostavimo što jaču granicu na Drini i prekinemo komunikaciju kako bi nas iu RS iu Srbiji oslabili … – poručuje Galijašević.Bivšeg šefa diplomacije Živadina Jovanovića, međutim, iznenađuje što se uopće bavimo time kako će sada Zapad reagirati.

 

Brojke

33 – načelnička mjesta u RS je osvojio SNSD Milorada Dodika
11 – pozicija osvojio je SNSD više nego na izborima 2012
12 – mjesta manje osvojio je Bakir Izetbegović– Je l ‘to znači da ako se ovakav razvoj događaja ne sviđa Amerikancima, Britancima i drugima, mi treba da odustanemo ?! Ne treba uopće toliko da se plašimo!Rukovodstva u Banjaluci i Beogradu vode računa o svemu, ali se najviše i prije svega rukovode srpske interesima, što je i jedino ispravno – naglašava Jovanović.

 

Rasparani džemper

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocjenjuje da će izbori u BiH imati određene posljedice, ali da još nije izvjesno u kolikoj mjeri.

– Teško je zaključiti kako će sve teći, ali je rizik u BiH sigurno dignut na višu razinu. Jednom kad održite referendum, isto je kao kada počnete parate džemper i na kraju ne ostane ništa – zaključuje Pop

 

Izvor: Informer.rs

NOVI UDAR EU I SAD NA SRBIJU! Zapadni moćnici bijesni zbog Dodikove pobjede i referenduma, traže od Beograda da ‘zarati’ sa Banjalukom!

| Bosna i Hercegovina, FOTO, Slider, Vijesti |
About The Author
-