POČINJE ZEMLJOTRES I OLUJA: Tramp se priprema da preuzme Federalne rezerve

U prve četiri godine predsjedništva, Donald Trump ne samo da će izabrati tri suca za Vrhovni sud, nego će također izabrati pet od sedam članova Upravnog odbora Federalnih rezervi.

 

Nije moguće dovoljno naglasiti koliki će ovo imati učinak na ekonomsku budućnost nacije. Sa oba doma Kongresa čvrsto u rukama Republikanaca, mogli bismo vidjeti najmoćniju središnju manku na svijetu kako se transformira u čisto političku instituciju kojom diktira jedan čovjek, piše “Counterpunch”

Kritičari mogu pomisliti da je to ogroman napredak u odnosu na sadašnju situaciju u kojoj FED prikriva svoju odanost ogromnim Wall Street insvesticionim bankama iza PR oblaka “neovisnosti,” ali ideja da jedan čovjek kontrolira cijenu rezervne svjetske valute, a samim tim i cijenu financijskih sredstava i robe diljem svijeta duboko uznemirava američku i svjetsku bankarsku elitu.

Nakon sedam godina politički inducirane depresije koja je povećala nejednakost na nivo koji nije viđen od Zlatnog doba, mislimo da je krajnje vrijeme da predsjednik iskoristi svoju moć da izabere članove koji će banku vratiti pod kontrolu vlade.

 

LA Times piše:

“Donald Trump je iznio mnogo kritika na račun Federalnih rezervi tijekom svoje kampanje. Kao predsjednik bi ih mogao vrlo brzo preoblikovati … Trump će imati priliku da izabere pet od sedam članova Upravnog odbora Federalnih rezervi tijekom svojih prvih godinu i pol vremena na vlasti. To uključuje i novog predsjedavajućeg koji će zamijeniti Janet Jelen, čiji mandat istječe početkom 2018. godine …

Trump je napao jelenov u posljednjim mjesecima svoje predsjedničke kampanje, optužujući je za održavanje referentne kamatne stope “umjetno niskom” kako bi pomogla kolegama demokratima predsjedniku Obami i Hillary Clinton.

 

 

“Mislim da je ona vrlo politička i da u izvjesnoj mjeri treba se sramiti sebe,” rekao je Trump za CNBC sredinom rujna. Dva tjedna kasnije, na prvoj predsjedničkoj debati, on je izjavio da su “Federalne rezerve više političke nego što je Hillary Clinton.”

“Nikada do sada nismo imali situaciju da dolazeći predsjednik ne samo kritizirati kako FED provodi svoju politiku, nego i optužuje predsjedavajućeg FED-a da potkopava instituciju tako što je u političkom dosluhu s njegovim protivnikom i Bijelom kućom,” rekao je James Petokoukis. ”

Možemo pretpostaviti da će Vrhovni sud odraziti Trampov korporativno-prijateljski stav prema velikom biznisu, ali pitanje je: Što možemo očekivati od Centralne banke kada postane sluga Bijele kuće?

To je teško reći, uglavnom zbog toga što Trump često istodobno zastupa dva naizgled kontradiktorna pogleda.

Što time želimo reći?

Mislimo da je, s jedne strane, Trump veliki navijač za ne-interventni kapitalizam slobodnog tržišta, ali s druge strane, on je posvećen destičarskim populistima koji izgleda dobivaju sve više potpore masa, što je jasno kada on govori ovakve stvari:

“Znate li tko najviše strada od politike lakog novca Jelenom? Ljudi koji su prošli kroz 40 godina svog života i čuvali po sto dolara svake nedjelje u banci … Oni su radili cijeli svoj život da bi uštedjeli i sada se događa to da su prisiljeni ući u napuhanu burzu iu jednom trenutku će biti izbrisani. ”

Dakle, kako će Trampov populizam oblikovati njegov stav o tome tko bi trebao biti član FED-a?

Ne znamo, ali znamo da će se monetarna politika dramatično promijeniti u odnosu na posljednjih osam godina neproduktivnog eksperimentiranja, jer se Tramp okružio industrijskim čelnicima koji imaju potpuno drugačiju filozofiju od one koja se trenutno provodi.

Trump, koji nije ljubitelj FED-ovog programa kupnje obveznica koji se zove QE, je priznao da misli da su akcije u balonu, sugerirajući da će vjerojatno imati konzervativniji pristup monetarnoj politici. Čak i tako, to ne mijenja činjenicu da će imati priliku osobno izabere vladajuću većinu, što znači da će biti u poziciji zahtijevati njihovu lojalnost kao uvjet za zapošljavanje. Da li itko zaista sumnja u to da bi Trump radije sam kontrolirao Federalne rezerve, nego ih ostavio u kandžama najkrvoločnijih Wall Street banaka?

Nema sumnje da su distributivni efekti FED politike pomogli da se Tramp katapultira u Bijelu kuću. Milijuni Amerikanaca radničke klase kojima je muka od monetarnih politika i trgovniskih sporazuma su pronašli način da iskažu svoje nezadovoljstvo u kandidaturi Donado Trumpa.

Njihov kolektivni bijes je iznenada eksplodirao na izborima 8. studenog gurajući tajkuna nekretnina u pobjedu nad protivnikom Hillary Clinton, što mnogi nazivaju političkim iznenađenjem stoljeća.

Trump je upao u taj izvor bijesa i frustracije osuđujući “propali i korumpirani politički establišment” u kom i Hillary Clinton i FED imaju veliki značaj. Sada će ga podići na višu razinu pokretanjem iznenadnog napada na FED što će Wall Street ostaviti bez moćne agencija i bit će prepušteni sami sebi.

FED je imao svaku priliku da pokaže gdje su njihovi lojalisti i svaki put su stali na stranu Wall Streeta. Postoji razlog zašto 95 posto svih dobivenih prihoda u posljednjih osam godina ode na jedan posto, dok se radnička klasa bori samo staviti hranu na stol. Baš kao što postoji i razlog zašto su se utrostručila vrijednost dionica u posljednjih osam godina, dok su zarade i prihodi stagnirali, a ekonomija usporila. To je politika.

FED je stvorio uvjete za trajnu depresiju, tako da može osigurati beskonačan jeftin novac svojim izopačenim prijateljima na Wall Streetu. Sada se njihova mala zabava završava.

Webtribune.rs

 

POČINJE ZEMLJOTRES I OLUJA: Tramp se priprema da preuzme Federalne rezerve

| Slider, Vijesti |
About The Author
-