PREDSJEDNIK HSP-a NIKOLA RAGUŽ ŠOKIRAO IZJAVOM: „Dodik je nama nudio treći entitet, ja sam ga pitao koji dio Republike Srpske će nam pripasti…“!?

Zalažemo se za ustavnu reformu na području cijele Bosne i Hercegovine. Ne odričemo se niti jednog Hrvata u bilo kojem dijelu BiH, kazao je za N1 predsjednik HSP-a, Nikola Raguž

 

 

“Deklaracija SDA za nas u HSP-u BiH apsolutno je neprihvatljiva. SDA je poslala oštru poruku da se odmiče od Daytona na jedan indirektan način.Ovdje se radi o tome da tri vladajuće stranke žele radikalizirati stanje jer se to pokazala kao izvrstan recept za ostajanje na vlasti. Imate sličan primjer u Hrvatskoj gdje čim se predsjednički kandidat Miroslav Škoro u anketama približi Kolindi Grabar-Kitarović odmah se radikalizira stanje – kreću napadi, počinje priča o NDH…Mislim da narod više neće nasjedati na jeftini populizam jer Republika Srpska, koja stalno najavljuje secesiju, nalazi se u dubiozi, imate štrajk rudara u Bosni, Aluminij – koji je bio žila kucavice u Hercegovini – presječena je. Također, imate štrajkove u prosvjeti i zdravstvu”, kazao je Raguž.

 

SDA, HDZ i SNSD imaju dijametralno suprotne deklaracije. Da li je moguće očekivati da idu zajedno u vlast?

 

“Ove tri stranke, kako su kazali, imaju kemiju. Sve je to politički igrokaz i bildanje mišića. Ovdje se radi na pripremanju terena za što bolje pregovaračke pozicije. SDA i HDZ nemaju pretjeran interes za ulazak u vlast jer već vladaju, jedini problem je SNSD-u. Mislim i taj ANP da nije toliki problem”.

 

Koliko ćemo još čekati da se formira nova vlast u Bosni i Hercegovini?

 

“Mislim da ćemo čekati jako dugo, posebno što se nekim strankama ne ide u vlast, jer su već prisutne. Trebamo uvesti mogućnost prijevremenih izbora. HSP Bosnu i Hercegovinu vidi kao cjelovitu državu sa tri konstitutivna i ravnopravna naroda koji uživaju sva prava koja im po Ustavu pripadaju. Zalažemo se za ustavnu reformu na području cijele BiH. Ne odričemo se niti jednog Hrvata u bilo kojem dijelu BiH. Nedavno smo imali izjavu Dodika koji nama Hrvatima nudi treći entitet. Ja sam kazao: OK, ali koje dijelovi RS-a trebaju pripasti trećem enttitetu”.

 

Dakle, vi ste za treći entitet?

 

“Da”!

 

Koja je onda razlika između vas i ovih stranaka koje, kako ste kazali, radikaliziraju stanje?

 

“SDA, HDZ i SNSD što nude je čisto bacanje prašine”, kazao je Raguž za N1.

PREDSJEDNIK HSP-a NIKOLA RAGUŽ ŠOKIRAO IZJAVOM: „Dodik je nama nudio treći entitet, ja sam ga pitao koji dio Republike Srpske će nam pripasti…“!?

About The Author
-