PREMIJER VIŠKOVIĆ ODLIJEPIO: Za propast zdravstva u RS-u okrivio neformiranje vlasti!

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je u pripremi tematska sjednica Vlade na kojoj će biti razmatrano stanje u zdravstvu, ali da reforme u tom sektoru ne mogu biti pokrenute zbog toga što nisu formirani Vijeće ministara i Vlada Federacije BiH bez kojih nije moguće obezbijediti novac iz aranžmana sa međunarodnim finansijskim institucijama.

 

 

Višković je istakao da bi Vlada RS već ušla u značajniju reformu zdravstvenog sektora i javnih preduzeća, ali da se te reforme ne mogu sprovoditi riječima, nego su potrebna ozbiljna finansijska sredstva.

 

– Mi smo uskraćeni za kredit Svjetske banke i novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom dok ne budu formirani svi nivoi vlasti u BiH, odnosno Savjet ministara i Vlada FBiH. Dovoljno je ovo reći da bi se razumijelo kolike probleme nama u RS predstavlja činjenica da nije formirana vlast na drugim nivoima u BiH – rekao je Višković novinarima.

 

On je istakao da je razgovarao sa rezidentnim predstavnikom MMF-a u BiH koji se apsolutno saglasio da je glavni prioritet reforma zdravstva i javnih preduzeća.

 

– I oni to tako vide, spremni su da krenemo u taj proces, ali moramo da čekamo da budu formirani i drugi nivoi vlasti – naglasio je Višković.

 

On je dodao da će u oktobru u Washingtonu biti održan godišnji sastanak Svjetske banke i MMF-a, ali da mu neće prisustvovati.

 

– Čujem da Zvizdić i gospoda idu na taj sastanak. Јa ne želim da idem zbog toga što ne možemo ništa riješiti dok ne bude formirana vlast na svim nivoima. Ne znam zašto ide osim turističke posjete Washingtonu i da troši novac poreskih obveznika – kazao je Višković.

 

Prema njegovim riječima, stanje u zdravstvu nije na zadovoljavajućem nivou.

 

– I ranije sam rekao da će to biti najveći teret ovoj vladi. Imao sam nedavno sastanak sa nekoliko ministara i sindikatima koji predstavljaju zdravstvene radnike i Vlada će se i u narednom periodu ozbiljno baviti ovim problemom – rekao je Višković.

 

 

Prema posljendjim podacima, ukupni dug zdravstvenih ustanova i Fonda zdravstva u Republici Srpskoj uveliko je premašio milijardu KM.

 

(S.B.)

PREMIJER VIŠKOVIĆ ODLIJEPIO: Za propast zdravstva u RS-u okrivio neformiranje vlasti!

About The Author
-