PUT KA TOTALNOM UNIŠTENJU: Amerika formira posebnu vojsku za rat u svemiru protiv Rusije i Kine

Zakonodavci i vojni eksperti su u poslednjih nekoliko decenija predviđali mogućnost rata u svemiru. Do nedavno je to pitanje bilo ostavljano po strani, jer su u centru pažnje bila važnija pitanja – uključujući rat i terorizam.

 

Sada, baveći se izgledima za oružani rat iznad Zemlje, čini se da je to sve veći prioritet za svetske supersile.

Rusija i Kina su već tvrdile da razvijaju naoružanje koje može napadati u svemiru, uključujući rakete koje mogu ciljati satelite.

Trampovi komentari ukazuju na to da Amerika stavlja prioritet na sopstvene ofanzivne i defanzivne sposobnosti, kako bi osigurala svoju nadmoć na sceni svemirskog konflikta.

Ranije je otkriveno da američko svemirsko oružje uključuje Orbitalno test vozilo X-37B i hipersonične rakete, koji su u fazi razvoja, i koje se mogu koristiti za gađanje objekata u orbiti.

Predsednik Tramp je izneo ove komentare dok je predstavljao godišnji Trofej glavnog komandanta fudbalskom timu američke vojske “Crni vitezovi“ u Beloj kući.

Tokom svog govora, Tramp je rekao da njegova administracija “ozbiljno razmišlja“ o kreiranju svemirske sile u sklopu njihovih napora da se izgradi nacionalna vojska.

Tramp je naveo “pet ponosnih grana američkih oružanih snaga: vPešadija, mornarica, marinci, vazduhoplovstvo i obalna straža.“

Prema izveštajima The Times-a, on je na trenutak zastao pre nego što je dodao: “I mi zapravo razmišljamo o šestoj, a to bi bila svemirska sila.“

“Jer postajemo veoma veliki u svemiru, kako vojno, tako i iz drugih razloga. I ozbiljno razmišljamo o svemirskim snagama.“

Ovo nije prvi put da je Tramp potegao perspektivu nove svemirske sile, u martu je marincima govorio da bi možda želeo da započne jednu.

Pozicioniran ispred marinskog F/A-18 Hornet, Tramp je svemir nazvao “ratnim domenom,“ i govorio o njegovom vojnom značaju.

“Svemir je ratni domen baš kao i zemlja, vazduh i more,“ rekao je on 23. marta dok je govorio Marinskoj borbenoj eskadrili 232, sa nadimkom Crveni đavoli, na aerodromu marinskog korpusa Miramar.

“Možda ćemo imati svemirsku silu, razviti još jednu – svemirsku silu,“ dodao je Tramp. “Imamo vazduhoplovne snage, imaćemo svemirske snage.“

U aprilu je novi izveštaj ukazao na zabrinutost da se svemirski rat možda približava brže nego što mnogi očekuju, i da su svetski lideri nespremni.

Američko Ministarstvo odbrane je upozorilo da SAD nisu spremne za svemirski rat, dok Rusija i Kina razvijaju tehnologije koje bi mogle uništiti satelite koji su ključni za mnoge svakodnevne zadatke, od bankomata do aplikacija poput Uber Eats.

Sateliti se takođe koriste za izviđanje i vođenje preciznih bombi, raketa i dronova.

“Sada se približavamo tački u kojoj “Ratovi zvezda“ nisu samo film,“ rekao je Stiv Isakovic, izvršni direktor istraživačkog centra Aerospace Corp.

Pentagon je već izdvojio milijarde za “ojačavanje“ svoje odbrane protiv antisatelitskog oružja i obučavanje vojske da preživi u svemiru.

Kongres je prošle godine takođe predstavio ideju novog “svemirskog korpusa,“ po uzoru na marince.

On bi bio zadužen da zadrži SAD ispred njihovi rivalskih supersila u slučaju rata.

Ideja od stvaranju prve nove grane američke vojske u 70 godina je naišla na značajan otpor, i odbačena je u decembru 2017. godine.

Navodno ograničenje sredstava drugim oružanim snagama je ugrozilo ovu ideju.

Šef američkog vazduhoplovstva, general Dejvid Goldfein, takođe je tvrdio da je svemirsko ratovanje realna mogućnost “u roku od nekoliko godina.“

Americi će biti potrebni novi alati, specijalistička obuka i milijarde dolara za finansiranje kako bi se pripremili za borbu u orbiti, rekao je on.

General Goldfein je izneo ove komentare u govoru na 34. godišnjem simpozijumu i tehnološkoj izložbi vazduhoplovnog ratovanja u Orlandu u februaru.

“To je vreme za nas kao službu,da prihvatimo svemirsku nadmoć sa istom strašću kao što smo primenili na vazduhoplovnu superiornost danas,“ rekao je general Goldfein u to vreme.

General Goldfein tvrdi da je američko vazduhoplovstvo najbolje postavljeno da zaštiti američke interese u svemiru.

On je dodao: “Verujem da ćemo se za nekoliko godina boriti u svemiru.“

Webtribune.rs

PUT KA TOTALNOM UNIŠTENJU: Amerika formira posebnu vojsku za rat u svemiru protiv Rusije i Kine

| Slider, Tehnologija, Vijesti |
About The Author
-