Povodom obilježavanja Svjetskog danas zdravlja, 7. aprila, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) organizovao je druženje sa ljekarima na platou ispred BBI Centra.

Tim ljekara dijelio je građanima besplatne savjete i letke o različitim oboljenjima, prevenciji i liječenju bolesti te su građani besplatno mogli izmjeriti krvni pritisak.

Dr. mr. sci. Nejra Prohić, internista KCUS-a, kazala je da je nivo zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini pohvalan, s obzirom na to da ljekari odolijevaju svim medicinskim izazovima, te dijagnostičkim pretragama.

– Međutim, mnogi pacijenti nisu osviješteni o svojim oboljenjima, a dosta pacijenata nemaja ni uslova da adekvatno brine o svojem zdravlju. Mi smo danas tu da ih savjetujemo, uputimo od načina ishrane, uzimanje lijekova, pa do toga gdje da se upute za pojedine preglede i dijagnostičke pretrage – kazala je dr. mr. sci. Prohić.

Ona dodaje da je prvi kontakt između ljekara i pacijenta na nivou porodične medicine i da je jako bitno da doktor sasluša pacijenta o njegovim tegobama.

– U globalu mislim da je adekvatna komunikacija između ljekara i pacijenta. Na toj prvoj stepenici je bitno da se sasluša pacijent, da se čuje koje su njegove tegobe, da se pomogne koliko se može na primarnom nivou, a ako ne, da se trijažira ka sekundarnom, odnosno tercijarnom nivou.

Ovaj dan se obilježava kako bi se izgradila svijest o određenoj temi koja je vezana za zdravlje, čime bi se skrenula pažnja na prioritetne oblasti koje su briga Svjetske zdravstvene organizacije.

Svjetski dan zdravlja posvećen je određenoj zdravstvenoj temi s odabranim sloganom, a ovogodišnja tema jeste “sigurna hrana”.

 

Faktor.ba/Kokodix.com

Svjetski dan zdravlja: Čega to mnogi pacijenti u BiH nisu ni svjesni? (FOTO)

About The Author
-