Riječ je o mlađem pacijentu, srednjoškolskog uzrasta, koji je primljen u teškom stanju.

 

Ljekarima u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo krajem sedmice javio se pacijent koji je pod utjecajem narkotika imao jaku mučninu i česte epileptične napade, saznaje Avaz.

 

Kako je kazala dežurna doktorica Enisa Bećirević, riječ je o mlađem pacijentu, srednjoškolskog uzrasta, koji je primljen u teškom stanju.

 

– Prvi put smo imali ovakav slučaj, da se pacijent od droge ovako loše osjeća. Pretpostavljamo da se radi o nekoj novoj, specifičnoj vrsti droge, koja je mješavina trave i opojnih narkotika i ima jako negativan utjecaj na organizam – kazala je Bećirević.

 

Iako eksperti navode da je BiH malo tržište za prodaju droge, postoje indikatori da je u prošloj godini povećana potražnja za sintetičkim drogama.

 

Cijene narkotika na crnom tržištu u BiH su, kako se navodi, stabilne, što doprinosi većoj trgovini.

 

– Cijene narkotika nisu se mnogo promijenile od 2010. godine. Gram heroina košta od 15 do 25 eura, dok je gram skanka (vrsta marihuane) od jednog i po do tri eura. Na teritoriji cijelog Balkana najskuplji je kokain (gram košta 50 eura), cijena ekstazija je između tri i četiri eura – objavili su iz međunarodne organizacije „Mini-Dublin Group“.

 

Direktorica Hitne pomoći KS Sena Softić-Taljanović rekla je da su ovisnici o narkoticima česti pacijenti, ali da se u posljednje vrijeme sve više javlja mlađa populacija.

 

– To su vrlo mladi ljudi, od 15 do 16 godina, i to je zabrinjavajuća činjenica. Pacijenti nam se javljaju kada su u krizi i kada im trebaju šprice, pa često znaju otići oko naših kontejnera i tražiti šprice – rekla je Softić-Taljanović.

 

 

BLIN/Kokodix.com

 

 

U HITNOJ POMOĆI PRIMILI PACIJENTA U TEŠKOM STANJU/ Ljekari upozoravaju: Nova droga u Sarajevu izaziva epileptične napade!

About The Author
-