capture-20150603-134820

Splitsko Savjetovalište za zaštitu potrošača zaprimilo je prije nekoliko dana neobičan poziv. Naime, na drugoj strani linije nije bio korisnik usluge, već davatelj, preciznije trgovac, i to s dubrovačkog područja.

– Pomagajte, ne znam uopće komu se obratiti! Otkako je počela sezona, u dućanu svakog dana gledamo grupe, u najmanju ruku, neprikladno odjevenih, da ne kažem golih mladih turista. Ulaze u kupaćim gaćicama, neki čak i u tangama! Trgovina se nalazi u neposrednoj blizini plaže, ali opet, mogu se nečim ogrnuti…

Nije toliko neugodno nama trgovcima koliko starijem svijetu koji ovdje stalno kupuje – oni su zgroženi takvim prizorima. a svake godine je sve luđe i luđe… Svi mi živimo od turizma i goste primamo raširenih ruku, no neka pravila pristojnog ponašanja moraju postojati – govori žena koja je htjela ostati anonimna naglašavajući kako je njezin identitet potpuno nebitan s obzirom da na isti način, kako je istaknula, razmišljaju svi njezini kolege, no ništa ne poduzimaju.

Problem je, međutim, što ne postoji zakonski propis kojim je definiran pojam “neprikladnog odijevanja”, protivnog javnom moralu. Potpuna se golotinja sankcionira Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira u kojem se, među ostalim, navodi i kako jedinica lokalne samouprave može propisivati i druge prekršaje koji nisu obuhvaćeni ovim zakonskim aktom, a spada li u to i sankcioniranje golotinje u trgovačkim i drugim prostorima, u Ministarstvu unutarnjih poslova nismo, nažalost, uspjeli doznati.

– Nema od koga nismo pokušali dobiti odgovor na pitanje trgovkinje – kontaktirali smo suca za prekršaje, Hrvatsku gospodarsku komoru, Tržišnu inspekciju… Svi se, u načelu, slažu kako se radi o situaciji u kojoj se ljudi, pogotovo oni konzervativnijeg svjetonazora, mogu osjećati neugodno, no ne poznaju zakon na koji bi se u ovakvim slučajevima mogli pozvati.

Zna se, primjerice, za kodeks odijevanja u crkvi ili na sudu, no to je definirano njihovim internim pravilnicima. Možda bi i trgovci pred ulazom u svoje objekte mogli postaviti neku ploču na kojoj će biti prekrižen kupaći kostim i tome slično – govori Iskra Maras-Jelavić iz splitskog Savjetovališta za zaštitu potrošača.

Dok je trgovcima, po svemu sudeći, neugodno posluživati nekoga tko dolazi u tangama, njihove šefove to očigledno ne zabrinjava ili možda nisu upoznati s takvim primjedbama.

Zanimljivo je, naime, kako se niti jedan od tri trgovačka lanca koje smo kontaktirali uopće nije htio očitovati na ovu temu.

Profit je, izgleda, ispred ćudoređa.

slobodnadalmacija.hr

U TANGAMA PO KRUH: Upomoć, zaštitite nas od gologuzih turista!

| Zanimljivosti |
About The Author
-