ZAKON U PRIPREMI: Nezaposleni u Kantonu Sarajevo neće moći biti na birou ukoliko ne traže ili odbiju posao

Nezaposleni koji budu odbijali poslove, a istovremeno radili nacrno u Kantonu Sarajevo, neće više moći biti na birou ukoliko bude usvojen zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih u Kantonu Sarajevo.

 

Cilj ovog zakona jeste da kroz bolju uvezanost biroa i poslodavaca nezaposleni lakše pronađu posao.

Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za područje KS je održalo tematsku sjednicu s predstavnicima poslodavaca, sindikata i Službe za zapošljavanje KS na kojoj su razmatrali radnu verziju nacrta zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u KS.

Predsjedavajuća ESV-a i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS Amela Dautbegović kazala nam je kako su dogovorili nekoliko sitnica koje će ugraditi u zakon. Nakon toga zakon će u formi nacrta biti upućen prema Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo. ESV će organizirati i okrugli sto za širi auditorij na kojem će se raspravljati o nacrtu zakona.

Dautbegović je istakla kako su brojni mediji pogrešno prenijeli informaciju o tome da biro više neće biti ustanova koja će omogućavati zdravstveno osiguranje nezaposlenim osobama.

“Mi ne možemo ovim zakonom dirati prava iz zdravstvenog osiguranja, jer postoji Zakon o zdravstvenom osiguranju FBiH koji kaže ko ima pravo na zdravstveno osiguranje. Dakle, mi ne regulišemo zdravstveno osiguranje novim zakonom. Ne radimo ništa negativno, već suprotno. Danas je praksa da onaj ko se vrati na biro nakon što mu istekne ugovor na određeno vrijeme, nema zdravstveno osiguranje. Mi ovim zakonom želimo da takve osobe imaju prava kao da se prvi put prijavljuju na biro. Radimo u korist socijalne sigurnosti nezaposlene osobe”, naglasila je Dautbegović.

Nacrt zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih u KS predviđa da Služba za zapošljavanje mora imati odjeljenje ili centar za saradnju s poslodavcima. Dautbegović ističe kako ministarstvo na čijem je čelu te ESV moraju imati listu privrednih subjekata u KS kako bi znali gdje su locirani, kojom djelatnošću se bave i koja zanimanja su im potrebna.

“Poslodavci nisu zadovoljni radom Službe za zapošljavanje. Na ovaj način će uvijek biti povezani s nezaposlenim osobama te im davati mogućnost prekvalifikacije i dokvalifikacije, ukoliko ima potrebe, ili ih odmah zapošljavati. Moramo čuti poslodavce i šta im treba. Biro dosad nije tražio od nezaposlenih da traže posao. Pojedini ljudi su na birou jer zaista traže posao, dok drugi samo žele ostvariti pravo na zdravstveno osiguranje”, kaže Dautbegović.

Ona dalje naglašava kako je cilj ovog zakona efikasniji rad Službe za zapošljavanje, a ne samo da vrši evidenciju nezaposlenih.

“Želimo aktivno učešće službe i poslodavaca u zapošljavanju ljudi. Uvijek imamo dobre i loše poslodavce, ali postoje oni koji pošalju svoje zahtjeve birou, a biro bude uspavan”, rekla nam je Dautbegović te dodala kako će uskoro tražiti sastanak s federalnim ministrom rada i socijalne politike Veskom Drljačom kako bi započeli razgovore o eventualnom usvajanju sličnog zakona na nivou FBiH.

Nezaposleni na birou u manjem bh. entitetu od početka godine moraju jednom mjesečno dokumentovati da su bili na nekom razgovoru za posao i da sami traže posao. U suprotnom neće moći biti na birou. Slična praksa, otkriva nam Dautbegović, očekuje se i u KS.

 

Izvor: Klix.ba

ZAKON U PRIPREMI: Nezaposleni u Kantonu Sarajevo neće moći biti na birou ukoliko ne traže ili odbiju posao

| Bosna i Hercegovina, Sarajevo, Slider, Vijesti |
About The Author
-